Meccanotecnica Umbra - Csúszógyűrűs tömítés - VL Szivattyújavító Bt.

A csúszógyűrű leghűségesebb társa: az állórész

2019.06.07.

A szivattyú-szakértők blogját szorgalmasan követő olvasó már szinte mindent tud a csúszógyűrűről, azt is, hogy a két legfontosabb része a forgó tengely és az álló ház, vagy másképpen egy forgórész és egy állórész.

Így az állórészről is tudni lehet, hogy a szerepe bár látszólag nem túl nagy, hiszen elvileg csak egy helyben áll, mégsem lehet nélküle ideális a csúszógyűrűs tömítés működése.

De hogyan is működik a csúszógyűrűs tömítés – miért nem foroghat minden eleme?

A csúszógyűrűs tömítést forgó tengelyek álló házakkal szembeni tömítésére találták ki. A csúszógyűrűs tömítést tökéletesen cseppmentes tömítésnek tervezték, így egymáshoz a lehető legjobban illeszkedő elemeket kell tartalmaznia annak érdekében, hogy ebben a speciális helyzetben is védeni tudja a szivattyúkat, vagy akár az autókat, mosógépeket is.

Így teszi lehetővé a csúszógyűrű állórész a csúszógyűrűs tömítés egészével együtt, hogy egy forradalmi újdonság jöjjön létre a szivattyú- tömítések világában, amely újszerűségében számos fontos találmánnyal vetekszik a történelem során.

Ne higgyük azt tehát, hogy az állórész szerepe egyáltalán nem fontos, így annak a karbantartására kevesebb figyelmet is elegendő fordítani. Persze, a csúszógyűrűk világában igazából nagy szerencséje van az átlagos szivattyú-felhasználónak, hiszen a csúszógyűrűs tömítés szinte alig igényel karbantartást. Fontos azonban mégis, hogy rendszeresen ellenőrizzük a csúszógyűrűs tömítések állapotát, hiszen nem véletlenül hangsúlyozzuk fontos szerepüket. Ha ugyanis valamilyen, akár rajtunk kívül álló okokból megsérül a csúszógyűrűs tömítés, akkor sajnos az akár rövid távon is komoly gondokat okozhat a szivattyúnak.

Jó hír azonban, hogy ma már nem kell a teljes csúszógyűrűs tömítést cserélni, a tömítés vagy a szivattyú esetleges meghibásodása esetén. A csúszógyűrű állórész ugyanis külön is, önmagában is megvásárolható a szivattyú webáruházban vagy szaküzletben. Érdemes otthon mindig tartalékban tartani néhány csúszógyűrű állórészt, hogy a munkafolyamatnak ne kelljen leállnia addig, amíg az új alkatrészre várunk. Csúszógyűrű állórészből tehát sosem elég, szerezzünk be belőle bátran többet, amikor csak lehet!

Hiszen a szivattyúzás szerelmeseinek is kell valamilyen vásárlási szenvedély, nemde?

vissza