Tipikus csúszógyűrű hibák

2018.11.11.

A csúszógyűrűk előnyeiről, erényeiről szinte már ódákat zengedeztünk blogunkon, de, mint Murphy törvényeiből tudjuk, ami el tud romlani, az el is romlik – és ez alól még a csúszógyűrűk sem kivételek.

Sajnos. És ha egyszer meghibásodnak és a probléma észrevétlen marad, elég jelentős károkat tudnak okozni a berendezésben, akármennyire karbantartás-mentes alkatrészekről is van szó. És hogy mik a tipikus csúszógyűrű hibák? Íme!

Mivel egy egyszerű, de nagyszerű találmányról van szó, a leggyakoribb hiba itt is az elhasználódás, a kopás, a szennyeződés, elpiszkolódás, esetleg a szakadás, törés; járműveknél a csúszógyűrű megégése, olajos szennyeződése. Szivattyúk esetében nagyon fontos, hogy az apró szemcsés, homokos víz elkoptatja, tönkreteszi a csúszógyűrűs tömítéseket; ilyen esetben a víz a motor felé áramlik, és a motorba bejutva a tekercsben zárlatot okozhat. Éppen ezért nagyon fontos odafigyelni a kopás látható jeleire, ugyanis csúszógyűrű hibák esetén a szivattyú nem szív rendesen, a motor nem a megfelelő fordulatszámon forog, illetve a tengely mellett szivárog a víz. Tipikus még a hosszabb használaton kívüli időszakok, a téli leállás után a csúszógyűrű letapadása. Ilyenkor nagy a veszélye, hogy erőltetéskor elszakad, eltörik a gyűrű. Az autóipari alkalmazásokban a különböző szivattyúk, pumpák esetében is hasonló jelenségekkel találkozhatunk – de éppenséggel a generátor meghibásodásának hátterében is előfordulhatnak csúszógyűrű hibák.

Bár maga a csúszógyűrű nem igényel karbantartást, a berendezés, amibe be van szerelve, igen. A csúszógyűrű hibák lényegében rendszeres karbantartás esetén szemrevételezéssel kiszűrhetők, a komolyabb, nagyobb problémák az alkatrészek időben történő cseréjével megelőzhetők.

És még egy apróság: a legtöbb esetben a garanciális feltételek között azt olvashatjuk, hogy a csúszógyűrű cseréje nem minősül illetéktelen beavatkozásnak, ennek hatására nem veszti érvényét a garancia – viszont a csúszógyűrű hibákból fakadó károk esetén igen. Érdemes hát odafigyelni rájuk!

vissza