Meccanotecnica Umbra - Csúszógyűrűs tömítés - VL Szivattyújavító Bt.

Miért van szükség ennyi féle csúszógyűrűre?

2019.01.07.

A forgó szivattyútengelyek tömítése hagyományos tömszelencés, tömítőgyűrűs vagy tömítő zsinóros megoldású, illetve a nagyobb terhelésű gépeknél csúszógyűrűs kivitelű lehet.

A csúszógyűrűs tömítések a forgó tengelytömítések csoportjába tartoznak. A tengellyel együtt-forgó alkatrészek a tengely menti szivárgás megakadályozására statikus tömítésekkel vannak ellátva.
A csúszógyűrűs tömítés korszerű, különleges tengelytömítési megoldás, ahol a rugóval összeszorított fémtárcsa és a széngyűrű csúszik egymáson. A tömítő hatást a tükörsima felületek közötti nagyon kicsi réstávolság révén tudják elérni. A csúszógyűrűs tömítés esetén a tömítőgyűrű általában grafitból készül. A gyűrűpár másik tagja pedig acélöntvény vagy vörös ötvözet.
A csúszógyűrűk funkciótól és gyártótól függően igen sokfélék lehetnek.
A csúszógyűrűs kivitelű szivattyútengelyek egyoldalúak és kettős zárásúak lehetnek.

A csúszófelületek működési elve alapján megkülönböztetünk:
- hidrosztatikus,
- hidrodinamikus és
- a kettő kombinációjával készült hidrosztatikus-hidrodinamikus csúszógyűrűs tömítéseket.

Hidrosztatikus tömítésről akkor lehet beszélni, ha a kenő-, hűtő-, vagy zárófolyadék jut nyomás hatására a furatokon vagy körhornyon keresztül a csúszófelületre.
Azokat a tömítéseket, amelyeknek a csúszófelületén olyan bevágásokat készítenek, amelyek a forgás hatására hidrodinamikus nyomást és kenőfilmet alakítanak ki a szivattyútengelyekben, hidrodinamikus csúszógyűrűs tömítéseknek nevezzük.
A két tömítésfajta egyesítésével alakítható ki a kombinált hidrosztatikus- hidrodinamikus csúszógyűrűs tömítés.

Tömítési jellemzők
A csúszógyűrűs tömítések felhasználás szempontjából igen sok jó tulajdonsággal rendelkeznek, ami széles felhasználási lehetőséget biztosít a csúszógyűrűk számára.
- A tömítendő tengelyméret átmérője 5 és 500 mm között változhat,
- a maximális nyomás elérheti az 500 bar-t,
- hőmérséklet-tartománya -200 °C-tól +450 °C-ig terjed,
- a csúszási sebességtartomány akár 100 m/s is lehet.

A csúszófelületek anyagai
- A csúszógyűrűs tömítések legtöbbjénél műanyag vagy szénkerámia gyűrűt párosítanak fémoxid- vagy karbidgyűrűvel.
- A csúszógyűrűs tömítéseknél csak kivételes esetekben alkalmaznak tiszta-fém anyagpárosítást, ugyanis fém-fém anyagpárosítás esetén nagyobb a súrlódási tényező, a berágódási veszély és a termikus repedések képződése.
- Különleges esetekben, például erősen abrazív folyadékok tömítésénél, kemény karbid vagy fémbevonatú csúszófelületeket használnak.
- Olaj tömítésére grafittartalmú edzett acél - öntöttvas vagy színesfém – anyagpárosítást alkalmaznak.

A csúszófelületek anyagát alkalmazási, gyártási, technológiai és gazdaságossági követelmények figyelembevételével választják ki. Különösen fontos az anyagok kopásállósága az üzemi körülmények között.

Ahogy látható, számos változata van a csúszógyűrűnek.
De miért van ilyen sokféle? Miért van szükség többféle változatra?
Természetesen azért, mert a csúszógyűrűk felhasználási területe is meglehetősen sokféle. Más-más típusú csúszógyűrű kell például az önfelszívó szivattyúkba, a centrifugál szivattyúkba, vagy akár a szökőkút szivattyúkba, vagy a házi vízművekbe.

vissza