Csúszógyűrű, tengelytömítés, állórész: mi micsoda?

2019.08.11.

Ha végigolvasta már a blogbejegyzéseinket, akkor biztosan sokat olvasott a csúszógyűrűs tömítéssel rendelkező berendezésekről. De vajon kiderült-e ön számára, hogy mire is jó ez a tartozék?

Azt mindenképpen érdemes tudnia, hogy a csúszógyűrűs tömítésekből létezik egyszerű rugós és ipari alkalmazásra is használható változat. Az első terméktípust természetesen elsősorban a háztartásokban alkalmazzák, például vízszivattyúk használata esetén. Az ipari csúszógyűrűs tömítéseket pedig értelemszerűen gyári körülmények között lehet használni.

A csúszógyűrűs tömítésű rendszereknél egy álló és egy mozgó gyűrűt nyomunk egymáshoz. A mozgó gyűrű szervesen kapcsolódik a tengelyhez, s azzal együtt forog. Az álló és a forgó gyűrű érintkezése egy körgyűrű alakú felület segítségével lehetséges. A csúszógyűrűk előállítása eléggé költséges, ugyanis precízen kell a szerkezeti elemeket kidolgozni rajta.

Azt azonban semmiképpen nem szabad elfelejtenie, hogy az álló gyűrű és a készülék fala, valamint a tengely és a forgó gyűrű illeszkedésénél is gondoskodnia kell a tömítésről. Ilyenkor javasolt a statikus O-gyűrű alkalmazása.
Az állórész általában műszénből vagy műanyagból készül, úgy van megoldva, hogy ne legyen probléma a kenéssel, önkenőre csinálják. Kis mértékben súrlódik, így kismértékű lesz a kopása is. Anyagából adódóan az állórész még a durva vegyi anyagoknak is ellent tud állni.

A forgó része a csúszógyűrűnek korrózióálló acélból, kerámiából vagy úgynevezett szinterfémből készül.

A tengelytömítéseknek több típusa ismert, de az egyik legismertebb, melyet a csúszógyűrűs tömítéseknél is alkalmazunk a csúszógyűrű és az állórész esetén is, az nem más, mint az O-gyűrű. A csúszógyűrűk esetén nyugvótömítésként alkalmazzák, ugyanis ebben az esetben nem kell izegnie-mozognia, de léteznek olyan megoldások, ahol kis fordulatszámú tengelyekhez használják vagy például orsók alkalmazása esetén, ilyenkor viszont már dinamikus tömítésként fog funkcionálni.

A O-gyűrű tengelytömítést több anyagból gyárthatják, lehet például gumiból vagy teflonból is. Ez a típusú tengelytömítés jól bírja a nyomást, akár 100 bar-t is kibír.

vissza