Meccanotecnica Umbra - Csúszógyűrűs tömítés - VL Szivattyújavító Bt.

Az ördög a részletekben rejlik: a csúszógyűrű

2018.04.23.

Mi az a zseniális megoldás, ami egyszerűségében és nagyszerűségében vetekszik a kerék feltalálásával? Mi a csúszógyűrű, honnan kapta a nevét és mire érdemes használni? Részletek és érdekességek a cikkben>>

Egyetlen kis alkatrész, mégis mennyi helyen használják! A csúszógyűrűnek egészen biztosan van múltja, jelene és jövője is. Hogy miért? Eláruljuk!

A csúszógyűrűk számos ipari és háztartási alkalmazásban használatosak. Ilyenek például a szivattyúk, daruk, forgóasztalok, különböző tömítések, ipari kamerák, csomagológépek. Csúszógyűrűről olvashatunk a víz- és szélenergia, a generátorok, szivattyúk, különböző tisztítóberendezések és a mechanikai tömítések kapcsán is. Az iparban is használják, mégpedig az autó-, vegyi, olajiparban, repülő- és űrhajógyártó technológiáknál. Ha végig gondoljuk, hogy milyen területeken használatosak, akkor láthatjuk, hogy a csúszógyűrűknek nem csak múltja, de jelene van, és jövője is lesz.

A csúszógyűrűs tömítés, vagy más néven mechanikus tömítés, a forgó tengelytömítések csoportjába tartozik. Sokkal modernebb, és rengeteg előnye van a régebbi zsinóros, vagy más néven tömszelencés tömítéshez képest. Ilyenek például, hogy teljesen karbantartásmentesek, egész élettartamuk alatt.

A csúszógyűrű, mint elv, megtalálható az autóknál is, mely a kormányoszlopra van ráhúzva. A kormánykeréken van egy ellendarabja, egy réz érintkező és az a feladata, hogy az elektromos áramot továbbítsa a kormánykerékhez. A szivattyúk esetében a csúszógyűrűs tömítés készülhet különféle anyagból, melyre az a jellemző, hogy szinte bármilyen közeggel szemben, legyen az savas, olajos, hideg-meleg vizes közeg, vagy vegyszer, képes megoldani a cseppmentes tömítést.

Ezek a fajta tömítések a legjobbak a forgó tengelyek és perselyeik közti veszteségek kiküszöbölésére. A másik előnyük hagyományos társaikkal szemben, hogy sokkal biztonságosabb használatot tesznek lehetővé. Rengeteg fajtája és mérete létezik, sok fajta folyadéktípusra.

Működésüket úgy képzelhetjük el, mint két egymáshoz képest merőlegesen álló lapot, amelyek össze vannak szorítva. Az egyik ilyen lap rögzítetten áll a házában, a másik pedig a tengelyükkel egyetemben forog. Ebből adódóan egy apró kis rész marad szabadon, ahol az ott lévő anyag tömít.

Használjuk bármely területen is, a csúszógyűrű vitathatatlanul zseniális megoldás.

vissza