Meccanotecnica Umbra - Csúszógyűrűs tömítés - VL Szivattyújavító Bt.

A csúszógyűrűk csodálatos világa

2018.08.05.

Némi rosszindulattal mondhatnánk, hogy ami csúszik, az nem lehet csodálatos, de a csúszógyűrűre ez nem vonatkozik.

Bár első hallásra sokféle gyűrű eszünkbe juthat. Például a karikagyűrű, és már látjuk magunk előtt az esküvői szertartás ünnepélyességét, vagy a jegygyűrű, amit férjünktől kaptunk a házasság ígéreteként, de akár arra a brillköves fehérarany gyűrűre is gondolhatunk, amit a nagy szerelmünktől kaptunk ajándékba, aki aztán egy furcsa reggelen elutazott Skandináviába, és soha többé nem láttuk. Vagy a nagy kedvencre, a két kicsi rubinkő foglalatában domborodó igazgyöngy gyűrűre is gondolhatnánk, amit keresztanyánk küldött Amerikából, vagy arra a rubinköves aranyra, amit a nagymamától örököltünk.

De nem, a csúszógyűrű nem aranyból készül, és nem díszítik drágakövek, az anyaga inkább rozsdamentes acél, szén, gumi, kerámia, vagy ezek kombinációi, viszont annál értékesebb, minél nagyobb problémát lehet alkalmazásával megoldani. Mindennapi életünkben nincs olyan terület, ahol ne vennénk hasznát. A praktikum csúcsa, hogy képes egy vízszintes idomot összeilleszteni egy függőlegessel oly módon, hogy azok bármilyen irányba képesek legyenek elmozdulni.

Ilyen például az autónk kormánya. Gondoljuk csak el, hányféle mozgásirányt képes elvégezni egy volán. Minden mozdulatunkra van egy gyors, megbízható válasza. Akár a legnyakatekertebb irányba is forgathatjuk, megoldja a problémát, mert a csúszógyűrű elvén működik. És ez csak a közlekedésünk. De nézzük meg például az élelmiszeripart. Az élelmiszeripari szivattyúk fontos része a csúszógyűrű, minden olyan szivattyúnál alkalmazzák, ahol független mozgásirányt kell biztosítani. Vagy gondoljunk a saját háztartásunkra. A háztartások kazánjainak keringető szivattyúja is csúszógyűrűvel működik, amivel például a fűtés biztosítható a lakóházakban, és ezen kívül szinte minden magas nyomású szivattyúnak nélkülözhetetlen alkotórésze a csúszógyűrű.

Mivel a csúszógyűrű nem igényel semmilyen karbantartást, és viszonylag hosszú élettartamú, így elterjedt az alkalmazása a háztartási gépektől az autóiparon és az olajiparon keresztül az űrhajózásig. Hát nem csodálatos?

vissza